weź patyczek po kolbie posmaruj miodem i nalep ziarenka karmy i susz przez około godzinę potem włóż do klatki lub
Weź : - 40g mąki pszennej - 1 białko jajka - łyżeczka miodu - mieszanka dowolnych ziaren - dodatki: zioła, warzywa i owoce, które chcemy, żeby w kolbie się znalazły
Ciasto robimy z mąki, białka i miodu. W konsystencji powinno być ono wilgotne i klejące. Do takiego ciasta dodajemy mieszankę ziaren i dodatki (np. warzywa), pamiętając by było one obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta. Bierzemy formę do pieczenia i układamy na niej papier pieczeniowy, jest to konieczne gdyż inaczej kolba przyklei się do podłoża. W tak przygotowanej foremce formujemy coś, co kształtem powinno przypominać kolby, nie daje jednak dokładnej ilości, bo wydaje mi się, ze każdy powinien zrobić takie, jakie mu odpowiadają. Tak przygotowane kolby pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C - 200*C. Gotowa kolba będzie mieć rumiany kolor, a ciasto nawet po wbiciu w nie wykałaczki nie powinno się do niej kleić!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz